Nähtävyyksiä


Samppavuoren näkötorni

*Vanha ja huonokuntoinen näkötorni on purettu pois. Uusi tullaan rakentamaan ennen kesää 2020.*

Samppavuoren huippu kohoaa noin 52 metriä meren pinnasta. Huipulta avautuvat laajat merinäköalat sekä Rouhuaukolle että Mynälahden ja Musta-Aukon suuntiin. Tälle paikkakunnan tunnetulle retkeilypaikalle kohosi vuoden 2004 keväällä Livonsaaren kyläyhdistyksen toimesta näkötorni.

Näkötornista voi kiikareilla nähdä useita lähiseutujen kirkontorneja, jotka aiemmin näkyivät vuoren laelta esteettä. Mahtavien näköalojen lisäksi vuorelta löytyy luonnon muovaama kalliokirkko, hiidenkirnu ja tanssikallio.

Tähystäminen oli tärkeää. Aikana jolloin viestintämenetelmiä ei ollut, Samppavuorelta seurattiin mm. jäiden lähtöä läheisiltä merialueilta. Vaikeina aikoina Samppavuori toimi tähystyspaikkana, josta tarkkailtiin vihollisten liikkumista. Suojeluskuntajärjestöllä oli sotien aikaan Samppavuorella tähystyspiste, josta seurattiin viholliskoneiden liikkeitä taivaalla. Mahdollisesti vuori oli myös asukkaiden pakopaikka vihollisten uhatessa. Samppavuoren huipulla sijaitsi aikanaan myös kolmiomittaustorni.

Ajo-ohje Livonsaaren sillalta: 1,3 km Velkuantietä Velkuan suuntaan, käänny oikealle Pohjanpääntielle, aja 1,8 km, käänny vasemmalle yksityistielle (Pontikkala), aja 1 km. Saavut Samppavuoren näköalatornin parkkipaikalle, polku vuorelle lähtee tulotien vasemmalta puolelta.

Kalliokirkko

sijaitsee Samppavuoren huipulta hieman alaspäin Kaukkoistenjärven suuntaan. Onko kalliolohkare kenties korvannut saarelaisten omat vuosisataiset kirkkohaaveet? Kirkon historiaa ei tarkemmin tunneta.

Tanssikallio

sijaitsee kalliokirkon läheisyydessä. Se oli nuorison kokoontumis- ja tanssipaikka jo 1800-luvulla. Aikana, jolloin tanssimista ei vanhemman väen keskuudessa hyväksytty, tanssikalliolla pidettiin monet nuorison ”hypyt” saaren omien pelimannien vauhdittamina.

Hiidenkirnu

on jääkauden muovaama kattilanomainen syvennys. Se sijoittuu Samppavuoren huipun ja kalliokirkon välimaastoon. Paikallinen isäntä täytti hiidenkirnun kivillä 1900-luvun alussa. Kirnu sijaitsi lammaslaitumella ja isäntä pelkäsi lampaiden hukkuvan siihen.

Seurantalo

Kyläyhdistyksen omistama Livonsaaren Seurantalo valmistui vuonna 1955. Rakennuksen ensimmäinen osa tosin valmistui jo vuonna 1948, ja siellä toimi Livonsaaren puhelinkeskus! Seurantaloa voi myös vuokrata juhliin ja tapahtumiin.